زعفران در گذشته با نام زرپران بین ایرانیان رواج داشته که معرب آن به شکل زعفران در زبان امروزی ما جا افتاده است
ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده زعفران جهان شناخته می شود و خراسان به عنوان قطب کشت و برداشت زعفران در جهان است
قیمت بالا و محبوبیت زیاد و کمیابی این محصول باعث شده سودجویان با فروش زعفران تقلبی و یا با اضافه کردن ناخالصی و یا افزودنی های دیگر محصولات بی کیفیت و تقلبی را وارد بازار کنند
برای خرید زعفران مرغوب و به صرفه باید نکاتی را در مورد زعفران بدانید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید و از کیفیت زعفران خود راضی باشید
اولین نکته مهم باید بدانیم که از کجا زعفران بخریم
دومین نکته چه نوع زعفرانی بخریم
و سومین نکته چطور تشخیص دهیم زعفران مرغوب است
با در نظر گرفتن این نکات می توانید از خرید خود اطمنیان داشته و همچنین مطمئین باشید که زعفران مرغوبی خریداری کرده اید
در ادامه مواردی که باید در هنگام خرید زعفران مد نظر داشته باشید را برای شما آورده ایم تا بتوانید با خیال راحت تری خرید کنید
1.هر مثقال زعفران چند گرم است ؟
به دلیل عدم آگاهی کافی افراد نسبت به میزان گرمی دقیق هر مثقال فروشنده ها و تولید کنندگان زعفران هرکدام به نوعی یک مثقال را تعریف میکنند تا قیمت تمام شده به صرفه تری را ارائه دهند.
در واقع یک مثقال زعفران معادل 4.6 گرم است . و دقت بفرمایید که به دلیل قیمت بالای زعفران حتی دهم گرم هم در قیمت نهایی تاثیر داشته و باید حتما این موضوع را در نظر داشته باشید
2.گول ” زعفران ممتاز قائنات” را نخورید
قائنات خراسان به عنوان یکی از بزرگترین تولید کننده های زعفران شناخته شده است .
این شهرت باعث شده است که خیلی از کلاهبرداران با استفاده از این نام محصولات بی کیفیت و تقلبی خود را به فروش برسانند
به قدری این موضوع فراگیر شده است که به راحتی می توان بسته بندی های با نام زعفران ممتاز قائنات را از هر چاپ خانه ای تهیه کرد و بدون نظارت نهاد خاصی هر طور بخواهید داخل آن را پر بکنید و به عنوان زعفران ممتاز در اختیار مشتری بگذارید.
مشتریان بی اطلاع نیز آن را به عنوان زعفران ممتاز خریداری می کنند و با پرداخت مبلغ ارزان تری نسبت به زعفران مرغوب تصور خرید خوب و به صرفه را داشته باشند
ولی در واقع زعفرانی بی کیفیت و ارزان را خریداری کرده اند
3. درجه بندی زعفران را بشناسید
در هنگام خرید زعفران باید بدانید زعفرانی که خریداری می کنید چه درجه کیفی را داراست
زعفران بر اساس استاندارد های آزمایشگاهی به چهار درجه “ممتاز” ,”درجه یک”,درجه دو ” و “درجه سه” تقسیم می شود
این درجه بندی با اندازه گیری فاکتور های متعددی از جمله میزان کروسین , پیکروکروسین ,سافرانال , ناخالصی ,رطوبت و…. در آزمایشگاه های مجهز مشخص می شود و بهترین نوع” زعفران ممتاز” می باشد .
همان طور که در جدول بالا مشاهده می کنید زعفران ممتاز باید حداقل هایی را دارا باشد تا امتیاز مورد نیاز را دارا باشد و هر زعفرانی صرفا به دلیل ادعای فروشنده ممتاز نیست
بسیاری از مردم با بی اطلاعی از این موضوع زعفران های بی کیفیت را به قیمت زعفران ممتاز خریداری میکنند
4.طبقه بندی زعفران را بشناسید
یکی دیگر از نکات مهم در خرید زعفران تقسیم بندی زعفران بر اساس برش و نحوه پاک کردن آن است
زعفران نگین:
زعفران نگین به زعفرانی گفته می شود که هنگام پاک کردن آن دقت و وقت بسیار زیادی صرف شده تا بتوانند قسمت انتهای پرچم که منتهی به کلاله سه شاخه است دقیقا از قسمت سه شاخه شدن برش دهند.
این نوع زعفران به خاطر سختی در هنگام پاک کردن و برش قیمت تمام شده بالاتری دارد و نسبت به زعفران سرگل ناخالصی بیشتری دارد ولی به دلیل اینکه رشته های زعفران به یکدیگر متصل هستند تقلب در آن سخت تر است
زعفران شبه نگین:
اگر در برش و پاک کردن زعفران نگین دقت و زمان لازم به کار گرفته نشود و معیار های زعفران نگین به صورت اصولی رعایت نشود و برش ها یکسان نباشند به آن زعفران شبه نگین می گویند .
زعفران سرگل:
بهترین نوع کاربردی زعفران ,سرگل است .چرا که در این نوع بسته بندی قسمت های کلاله و خامه زعفران که قرمز رنگ بوده و بالاترین خلوص را دارند برش خورده و تمامی قسمت های زرد و سفید پرچم که ارزش کیفی ندارند از آن جدا می شود.
این نوع زعفران بیشترین میزان کروسین و پیکرو کروسین و سافرانال را داراست
زعفران دخترپیچ:
در این بسته بندی در برش پرچم های زعفران قسمت زیاد تری از پرچم در بسته بندی می ماند و حدود سه تا چهار سانت پایین تر از کلاله برش میخورد .این نوع بسته بندی تقریبا منسوخ شده و زیاد کاربردی نیست چرا که حجم بسیار زیادی اشغال می کند و خلوص بسیار کمتری از زعفران دارد.
بهترین نوع زعفران برای مصرف زعفران سرگل است چرا که هیچگونه نا خالصی ندارد و از لحاظ قیمتی نیز مناسب تر است
5.قیمت زعفران را بدانید !
نکته ی دیگری که برای خرید زعفران باید در نظر داشته باشید قیمت آن است
زعفران به دلیل سختی کاشت ,نگه داری و برداشت و همچنین آماده سازی محصولی کم یاب و گران قیمت است .
زمانی که زعفرانی با قیمتی ارزان تر خریداری می کنید نباید انتظار داشته باشید زعفرانی خوب و با کیفیت دریافت کنید .
چه بسا زعفرانی تقلبی یا بی کیفیت را با حیله ارزان تر بودن به شما بفروشند که حتی ارزش قیمتی که میپردازید را ندارد
به زبان دیگر بهتر است شما زعفرانی که برای مثال مثقالی 70000 تومان هست را به همین قیمت خریداری کنید تا زعفرانی که ده هزار تومان نمی ارزد و شما چهل هزار تومان می پردازید
6.طعم و رنگ
زعفران طبیعی و بدون ماده افزودنی طعم تلخی دارد و برای رنگ دهی زمان نیاز دارد .
اگر زعفرانی خریداری کردید که شیرین بود یا تلخ نبود نداشت و یا زمانی که در با آب مخلوط کردید سریعا رنگ داد زعفرانی تقلبی است .
و به احتمال زیاد رنگ مصنوعی دارد که به سرعت رنگ خودش را پس می دهد .
زعفران اصل و با کیفیت برای رنگ دادن نیاز به زمان دارد
7.بافت زعفران
زعفران خوب باید بافتی سالم داشته باشد و در عین ترد بودن خورد شده و شکسته نباشد
همچنین مهم هست که زعفران شما الک شده باشد و پودر شده نباشد
در غیر اینصورت زعفران شما به خوبی پاک نشده است .
همچنین باید بافت زعفران یکنخواخت و یکسان باشد و رشته های زرد و سفید در میان رشته های قرمز نداشته باشد