از دیرباز خواص متفاوتی برای زعفران توصیف شده است و در طب کاربرد های فراوانی داشته است.
زعفران جدا از اینکه همیشه به عنوان ادویه ای گران قیمت خوش بو و خوش رنگ در بسیاری از غذا های ما ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته است.
متاسفانه چندان اطلاعات علمی دقیقی از خواص زعفران در بیماری ها و جلوگیری از آنها در دسترس نیست.
شاید یکی از دلایل کمبود اطلاعات در مورد خواص زعفران قیمت قابل ملاحظه و همچنی نفراگیری استفاده کم آن در جوامع امروزی به خصوص در کشور های توسعه یافته است.
چرا که زعفران در حال حاضر به صورت تقریبی اختصاصا در ایران و خاورمیانه کاشت و برداشت می شود و در کشور های غربی چندان فراگیر نیست.
شاید اگر ما به شناخت خواص زعفران اهتمام بورزیم و سعی در کشف بیشتر ارزش های غذایی این ماده ارزشمند داشته باشیم بتوانیم برای درمان بیماری ها و زندگی بهتر از آن بهره ببریم و جایگاه زعفران را به عنوان یک تولید ملی در جهان ارتقا دهیم.
در این جا ما شما را باخواص زعفران بر اساس مقالات علمی که آدرس آنها در ادامه موجود است آشنا میکنیم.
در این مقاله سعی شده است موارد ذکر شده تماما بر اساس منابع علمی و اثبات شده باشد و از اطلاعات بی پایه و باور های عمومی استفاده نشود.
هرچند که این مقاله دلیلی بر رد یا تایید دیگر خواص زعفران نمی باشد و صرفا سعی شده اطلاعات بر اساس پایه علمی و منابع تحقیقاتی در آن ذکر شود
آنتی اکسیدان قوی:
زعفران حاوی آنتی اکسیدان های متفاوتی از جمله کروسین ,کروستین,سافرانال و کَمفرول می باشد
کروسین و کروستین از خانواده ی کاراتنوئید ها هستند که باعث رنگ قرمز و رنگدهی آن می شوند,هر دو این ترکیبات باعث کاهش التهاب , دفاع از سلول های مغزی در برابر آسیب های مزمن و کمک به کاهش وزن می شوند , همچنین به نظر می رسد در زمینه کمک به افسردگی و افزایش سرخوشی نقش مهمی داشته باشند
سافرانال مسئول عطر و مزه زعفران است همچنین تحقیقات متعدد نشان داده است که سافرانال می تواند در زمنیه افزایش یادگیری ,تقویت حافظه ,بهترکردن انگیزه و خلق و تقویت یادگیری کمک کند ,سافرانال میتواند به سلول های مغزی در مقابل استرس های اکسیداتیو نیز مقاومت ببخشد
از دیگر خواص زعفران می توان به کَمفرول که در گلبرگ های زعفران به فراوانی یافت می شود اشاره کرد
کَمفرول در مطالعاتی اثر خود در در مقابل دپرشن ,التهاب و سرطان نشان داده است
مبارزه با افسردگی و خلق پایین
از قدیم الایام در باور مردم بوده است که زعفران باعث شادابی خنده و بهبود خلق می شود وهمچنین از افسردگی جلوگیری می کند.
در بررسی پنج مطالعه زعفران در مقابل دارو نما ها اثرات بسیار بارز تری نشان داد و آثار و علائم بیماران افسردگی را بهبود بخشید
در مطالعه ای دیگر مصرف 30 میلیگرم زعفران به اندازه داروی ضد افسردگی فلوکستین ایمیپیرامین و سیتالوپرام اثر بخشی داشت و اثرات جانبی زعفران به مراتب کمتر از دیگر دارو ها نشان داد
گرچه این اطلاعات بسیار امیدوار کننده هستند ولی تبدیل زعفران به دارو یا جایگزینی آن با دارو نیازمند مطالعات و تحقیقات بیشتری است
خواص ضد سرطان
همانطور که گفتیم زعفران دارای آنتی اکسیدان های فراوانی است
این آنتی اکسیدان ها میتواند باعث کاهش رادیکال های آزاد درون سلول ها شوند در نتیجه از پیری سلول ها یا تخریب و سرطانی شدن آن ها جلوگیری کنند
در تعدادی از مطالعات مشاهده شده است که زعفران می تواند سلول های سرطانی کولون را نابود و یا رشد آن ها را محدود کند در حالی که آسیبی به سلول های سالم نرساند
این اثر زعفران در تمامی سلول ها از جمله پوست استخوان پروستات ریه و …. مشهود است
همچنین مطالعات نشان داده کروسین که به فراوانی در زعفران موجود است می تواند سلول های سرطانی را در برابر کموتراپی تضعیف کند و به روند درمان سرطان سرعت بخشد
بهبود سندروم پیش از قاعدگی
PMS یا سندروم پیش از قاعدگی که برای بسیار از خانم ها ناراحتی های روانی یا فیزیکی را داراست می تواند با زعفران تسکین یافته و به مراتب قابل تحمل تر شوند
در مطالعه ای مصرف 30 میلی گرم زعفران روزانه در زنان بین 20 تا چهل سال در بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی به صورت قابل توجهی اثر بخش بوده و باعث کاهش سردرد ,کج خلقی و درد های شکم شده است
افزایش میل جنسی
مطالعات نشان داده است که مصرف زعفران باعث افزایش میل جنسی به خصوص در افرادی که دارو های ضد افسرگی مصرف می کنند شده است
یکی از اثرات ناخوش آیند دارو های ضد افسردگی کاهش میل جنسی است
در مطالعه ای, افرادی که روزانه 30 میلی گرم زعفران مصرف کردند افزایش میل جنسی تا سطح قابل قبولی را نسبت به کسانی که از دارو نما استفاده میکردند نشان داد
کاهش اشتها و کمک به لاغری
یکی از دلایل اصلی چاقی مصرف بیش از حد میان وعده ها وتنقلات است
مطالعات متفاوتی نشان داده اند که خواص زعفران میتواند در مدت 8 هفته باعث کاهش وزن چشمگیری شود ,زعفران با القا احساس سیری بیشتر و همچنین کاهش علاقه به مصرف تنقلات باعث تاثیر درازمدت در کاهش وزن می شود
همچنین زعفران به دلیل افزایش و بهبود خلق, باعث می شود اشتها خورد به غذا کاهش پیدا کند
زعفران و بارداری
در تعدادی محدود از مطالعات تحقیقاتی نشان داده شده است که مصرف میزان زیادی از زعفران در روز های اول حاملگی با افزایش اسپاسم عضلات رحم و دیگگر عضلات صاف می تواند باعث سقط جنین شود , گرچه مصرف معقول و روتین زعفران در حاملگی ضرری به دنبال ندارد
زعفران میتواند با اثر آنتی اکسیدان های خود باعث کاهش ریسک بیماری های قلبی و عروقی و همچنین کاهش کلسترول خون شود
زعفران می تواند با افزایش اثرپذیری سلول های بدن به انسولین باعث کاهش قند خون و بهبود دیابت و پیشگیری از آن شود
زعفران می تواند در بیماران آلزایمر به بهبود علائم و بهبود حافظه کمک کند
زعفران با اثر بر رادیکال های آزاد میتواند در سیر وسیعی از بیماری ها کمک کننده باشد برای مثال در AMD که باعث کاهش دید بیماران در اثر آتروفی ماکولا می شود با مقابله با رادیکال های آزاد باعث بهبود دید بیماران می شود
منابع و مقالات :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27792130 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26263962 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28289690 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22852021 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22980812 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17109848/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23074606/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28460761 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12648816/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280545 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29881706 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22552758 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21242071 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24701496 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26798587 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24761112 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18004240 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16979327 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29136602 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27595298 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15707766 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638289 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497863 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29391933
واقعا فکر میکردم اینکه میگن زعفران ممکنه سقط جنین کنه رو باور نمی کردم
فکر میکردم خرافات و این داستاناس
البته شاید هرچیزی زیاد مصرف بشه بتونه سمی یا مضر باشه
به شرطی که زعفرونش تقلبی نباشه
هرچه زعفرون خوب و اصل هستشو صادر میکنن آشغالاش تو ایران میمونه